Strona główna > Właściwości oleju konopnego > Konopie – nasiona i olej konopny, jego zastosowanie i właściwości.

Konopie od dłuższego już czasu zostały okrzyknięte super żywnością i składnikiem niezbędnym w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie i dobre samopoczucie.

Co powoduje że są tak wyjątkowe?

Otóż w swoim składzie zawierają niezwykłe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w doskonałych proporcjach, które wspaniale działają na metabolizm człowieka. Oprócz tego w konopiach znajdziemy dziesięć aminokwasów, przez co stają się niezastąpionym źródłem białka, które jest doskonale przyswajane przez organizm człowieka, nie zawierają elementów powodujących wzdęcia oraz nietolerancje pokarmowe. Do tego oczywiście są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, co razem czyni z konopi bez wątpienia jedną z substancji wręcz koniecznych w diecie każdego z nas.

Najlepszej jakości olej konopny znajduje się w sklepie internetowym Natura i Ja

Coraz większa popularność konopi sprawia, że nasiona konopi i ich pochodne można spotkać w wielu sklepach i supermarketach na działach z bio – lub ekożywnością. Konopie w zostały już docenione na całym świecie i awansowały do kategorii tzw. superfood, czyli żywności o właściwościach lepszych niż przeciętne produkty. Konopie posiadają liczne właściwości wpływające korzystnie na działanie organizmu człowieka, udowodnione naukowo podczas wieloletnich badań.

Działają profilaktycznie i leczniczo w walce z nowotworami, z miażdżycą, z chorobami układu krążenia i serca, działają pozytywnie na wygląd skóry i paznokci, regulują procesy trawienne i ogólne samopoczucie, dodając nam witalności i pozytywnej energii. Konopie najczęściej są kojarzone od razu z marihuaną, czyli substancją o właściwościach odurzających. Marihuana jest zabroniona i nielegalna w wielu krajach na świecie, jednak ta odmiana jaką możemy kupić w sklepach nie ma z nią nic wspólnego.

Są bowiem dwie odmiany konopi, czyli konopie siewne, powszechnie hodowane w krajach europejskich, oraz konopie indyjskie z których wytwarza się marihuanę, uważaną za narkotyk. Choć nazwy mają podobne, to ich przeznaczenie i zastosowanie jest zupełnie inne. Konopie siewne są prawnie dozwolone i znajdują zastosowanie w wielu branżach przemysłowych. Nasiona konopi siewnych zostały wyróżnione ze względu na zawartość szeregu elementów, których pozytywne właściwości zostały dostrzeżone przez wielu ludzi.

Konopie zawierają idealne proporcje pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, a są one niezbędne do procesów trawienia. Musza być dostarczone do organizmu z pożywienia, a proporcje pomiędzy nimi są niezwykle ważne, ponieważ omega-6 działa prozapalnie, a omega-3 przeciwzapalnie, wiec zbyt dużo lub zbyt mało jednego z nich może przysporzyć wiele dolegliwości, w tym cukrzycę, nadciśnienie tętnicze, zapalenie stawów itp.

W Polsce niestety powszechne jest spożywanie nadmiernej ilości kwasów omega-6 w stosunku do omega-3, co wynika z naszych przyzwyczajeń żywieniowych, zatem warto pokusić się o stosowanie oleju konopnego w kuchni. Dzięki prawidłowej polityce żywieniowej, kwasy omega poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, pomagają zwalczać choroby serca, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają zakrzepom ora działają pobudzająco na pracę mózgu. Oprócz kwasów omega, nasiona konopi są też bogatym źródłem witaminy E oraz mikroelementów takich jak wapń, cynk, żelazo, fosfor i magnez.

Białko zawarte w konopi jest lepiej przyswajane przez człowieka niż białko zwierzęce, a do tego nie powoduje alergii pokarmowych. Konopie nie zawierają związków o właściwościach wzdymających, co jest atutem dla wielu starszych osób. W sklepach można znaleźć nasiona konopi jako ziarno łuskane i niełuskane, oraz mielone.

Nasiona można zastosować do wielu potraw, jako dodatek do pieczywa własnego wyrobu, koktajli owocowych, musli, sałatek lub innych ulubionych potraw.