Strona główna > Właściwości oleju konopnego > Olej konopny. Arcydzieło natury. Fantastyczne właściwości prozdrowotne.

Olej konopny tłoczony na zimno

Olej z selekcjonowanych odmian konopi siewnej. Nasiona mają około 35% oleju. Wytłoczony na świeżo będzie lekko zielonkawy.

Po nasłonecznieniu stanie się praktycznie bezbarwny

Smak będzie przyjemny, lekko orzechowy. Jest to taki produkt, który zawarty jest wiele różnych składników. W tym między innymi rzeczywiście bardzo liczne kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy, linolowy, linolenowy, jak też gamma linolenowy, dzięki czemu będzie on najlepszy spośród wszystkich olejów dla naszego organizmu. Nie ma tam cholesterolu i dla wszystkich tkanek w organizmie będzie bardzo cenny.

Może również chronić przed wieloma chorobami, w tym także przed rakiem. Nasiona konopi siewnych wyróżnia idealny dla człowieka stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 oraz omega 3. Organizm nie jest w stanie ich syntetyzować, dlatego należy je dostarczać razem z pożywieniem. Jak się okazuje ich stosunek będzie również bardzo ważny, ponieważ mają one działanie prozapalne a inne przeciwzapalne i dlatego trzeba je odpowiednio bilansować. Większość Polaków spożywać będzie nadmiar kwasów omega 6 w stosunku do omega 3. Dlatego nasiona konopi są produktem, którym warto będzie wzbogacić swoją dietę.

Najlepszej jakości olej konopny znajduje się w sklepie internetowym Natura i Ja

Kwasy tłuszczowe spożywane w odpowiednich proporcjach mogą zmniejszyć ryzyko zawału serca, powstawania zakrzepów, zaburzeń rytmu serca, zmniejszą poziom cholesterolu we krwi, obniżą ciśnienie krwi. Dodatkowo kwasy tłuszczowe zmniejszyć mogą stan zapalny stawów, poprawią wygląd naszej skóry. Lepsza będzie jej elastyczność, pomocne będą między innymi w leczeniu chorób skórnych. Można oczekiwać lepszej wydolności umysłowej i zmniejszać stany zapalne układu pokarmowego.

Witamina K 

Olej konopny to skarbnica witaminy K, która jest niezbędna do syntezy ważnych białek oraz enzymów. Witamina K ma właściwości przeciwkrwotoczne i odpowiadać będzie za krzepliwość krwi. Działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Olej konopny to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega3, omega6. Dodatkowo w sumie 20 różnych aminokowasów w tym również 9 takich, które są dla naszego organizmu kluczowe. Dzięki wysokiemu wskaźnikowi plasuje się on w czołówce olejów roślinnych, gdy chodzi o kwasy tłuszczowe nienasycone.

Jest to ważny składnik błon komórkowych i dzięki temu można również liczyć na ochronę tkanek w trakcie pojawienia się stanów zapalnych. Kwas tłuszczowy jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety i dlatego trzeba go wprowadzać. Niestety nasz organizm nie może ich sam produkować, dlatego należy je dostarczać do organizmu w odpowiedniej ilości. Kwasy podlegają działaniu metabolicznemu przez ten sam enzym i niejako będą one konkurować dostęp do niego. To bardzo ważne dla naszego zdrowia, ponieważ jeśli ilość kwasu linolowego zmniejsza ilość enzymu potrzebnego do metabilizowania kwasu a to może nawet prowadzić do ryzyka problemów na układzie krążenia na tle miażdżycowym.

Olej konopny ma w sobie wiele witaminy K, która jest konieczna do syntezy białek oraz enzymów. Chroni również przed krwotokami, odpowiada za krzepliwość krwi i chroni przed bakteriami i zapaleniami. Ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbólowe oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Cenne witaminy i minerały z oleju konopnego mogą korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie i dlatego rzeczywiście musimy z tego skorzystać.

Skoro natura daje nam takie możliwości starajmy się je wykorzystywać i wprowadzić do swojego organizmu wiele cennych składników.