Strona główna > Superfood - Konopie > Konopie – czy to nowe superfood?

Konopie w grupie superfood

Co to oznacza?

Superfood to żywność naturalna, bardzo mało przetworzona, w której stwierdzono większą zwartość witamin, minerałów i innych składników odżywczych, niż w podobnych produktach. Ne jest to naukowa definicja, ponieważ nie ma takiej, po prostu przyjęło się potocznie nazywanie superfood żywności, która w hierarchii posiadanych właściwości odżywczych i zdrowotnych dla człowieka, stoi wyżej niż inne. Taka żywność wpływa pozytywnie i w krótkim czasie na układ odpornościowy, krążenia i nerwowy człowieka, oraz na jego dobre samopoczucie i zdrowy wygląd, poprzez wysoka zawartość witamin, minerałów, błonnika, enzymów, przeciwutleniaczy i wielu, wielu innych składników których nie sposób tutaj wszystkich wymienić.

Najlepszej jakości olej konopny znajduje się w sklepie internetowym Natura i Ja

Ogólnie po prostu przyjęło się, że produkty zaliczane do superfood, mają lepsze niż przeciętne właściwości odżywcze, zdrowotne i witalne, co zostało potwierdzone przez naukowców w trakcie badań. Superfood to nasza broń przeciwko wielu schorzeniom i dolegliwościom, w tym przeciw nowotworom, miażdżycy, chorobom serca i innych narządów, osteoporozy oraz ma także działać przeciw depresyjnie.

Jakie produkty można zaliczyć jeszcze do superfood?

Z pewnością będą to jagody inkaskie, owoce goji, chia, sencha, matcha, orzechy, miód manuka, oleje z kokosa, z konopi, a z naszym bardziej domowych to kasza jaglana, gryka, len, miód z tradycyjnych pasiek, oraz warzywa i owoce z ekologicznych gospodarstw. Do tych wszystkich cudów natury, wzbogacających nasz jadłospis, należą także konopie. W Polsce jest to temat wielce dyskusyjny i sporny, a tymczasem w całym świecie powszechnie doceniono już ich walory i działanie lecznicze, których nie znajdziemy w innych roślinach, ani produktach wytworzonych w warunkach laboratoryjnych. Z konopi można wytworzyć szereg produktów używanych w kuchni, takich jak oleje, mąka, mleko, a ich działanie zdrowotne ma szerokie, pozytywne odzwierciedlenie w testach naukowych przeprowadzanych przez naukowców na całym świecie.

Produkty konopne

Konopie i produkty z nich wytworzone, zawierają mnóstwo witamin, minerałów, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, przez co są uważane za jedne z najważniejszych produktów w diecie człowieka. Największa popularność zdobył w ostatnich latach olej konopny, o którym powszechnie mówi się, że działa cuda w profilaktyce nowotworowej oraz w ich leczeniu. Jest stosowany także w leczeniu depresji i stanów lękowych u wielu osób po trudnych przejściach psychicznych. W przeciwieństwie do leków farmakologicznych nie ma on skutków ubocznych, więc można go stosować praktycznie u każdego. Konopie dzieli się na dwie odmiany, czyli na konopie siewne i konopie indyjskie, choć prze wiele osób są one bardzo często mylone.

Konopie indyjskie są używane do wytwarzania marihuany, czyli substancji o właściwościach odurzających, ale także do wytwarzania oleju z ich nasion. W Polsce jest on niedozwolony, lecz w wielu krajach jest on już oficjalnie uznany za lek na choroby nowotworowe. Z kolei konopie indyjskie to niegdyś bardzo popularna roślina w Polsce, którą nasi przodkowie wykorzystywali do wielu celów, lecz w ostatnich kilkudziesięciu latach jakoś uleciały nam z pamięci informacje o jej wspaniałych właściwościach.

Olej konopny jaki jest z nich wytwarzany ma wiele właściwości zdrowotnych, a jest to możliwe przez zawartość wielu składników odżywczych oraz pełnowartościowego białka pochodzenia roślinnego, które organizm człowieka lepiej przyswaja i wykorzystuje do prawidłowych procesów życiowych. Za najbogatsze źródło białka uważane jest ziarno konopi oraz produkty jakie są z nich wytwarzane czyli mąka, olej, mleko itp. Najpopularniejszy jest olej i nie ma w tym nic dziwnego, jeśli popatrzymy na jego właściwości i możliwość zastosowania.

Również wysoka zawartość nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, do tego utrzymane w idealnych proporcjach dla człowieka, czyni konopie super- żywnością. Prawidłowy balans pomiędzy tymi kwasami zapewnia nam prawidłową przemianę materii i tym samym wpływa na dobre samopoczucie i zdrowie. Olej konopny doskonale nadaje się do wszelkich sałatek, pieczywa, wytrawnych pieczeni, naleśników, pieczonych warzyw czy owoców. Wspomaga pracę serca, działa pozytywnie na układ krążenia, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, wzmacnia pracę serca i stawy.