Strona główna > Prozdrowotne oleje > Oleje, które leczą: oleje o wyjątkowych właściwościach

Nietypowe oleje z orzechów włoskich, laskowych, konopny, krokoszowy, czy z adwokado. Wszystkie są one drogie, ale będą bardzo korzystne dla zdrowia. Które oleje będą najzdrowsze?

Pokażemy kilka, które warto mieć w swojej kuchni. Najlepsze będą oleje, które są tłoczone na zimno, otrzymywane z pomocą mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Znamy olej z oliwek i rzepaku oraz soi. Dobrze znamy różne zalety olejów, będą one dostarczać nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz omega 6. Ponadto są w olejach przeciwutleniacze zapobiegające procesom starzenia.

Najlepszej jakości olej konopny znajduje się w sklepie internetowym Natura i Ja

Olej z orzechów laskowych

Otrzymywany jest przez tłoczenie na zimno. Charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem i żółtozłotym kolorem. Może być stosowany jako dodatek do ciast, lodów czy deserów. Spożywany systematycznie obniżać będzie ciśnienie krwi, stężenie złego cholesterolu LDL. Odpowiada za nawilżenie skóry.

Olej z orzeszków ziemnych (arachidowy)

Tłoczony na zimno w kolorze żółtym o intensywnym orzechowym posmaku. Rafinowany będzie bez smaku i aromatu. Olej ten spożywa się na zimno, może być dodatkiem do surówek. Sprzyja odchudzaniu, ponieważ gwarantuje nam poczucie sytości.

Olej z orzechów włoskich

To jeden z lepszych olejów. Tłoczony na zimno, intensywny orzechowy posmak, należy go zjadać na zimno jako dodatek do sałatek orzechami do ryb, białego mięsa i warzyw. Szczególnie bogaty w kwasy omega 3 oraz omega 6. Poleca się go osobom, które się uczą, korzystnie wpływają na pamięć.

Olej z pinii

Ma słodkawy smak, delikatny z sosnowym aromatem. Jest dobrą bazą do pesto. Tłoczony na zimno będzie bogaty w magnez, uspokaja, może poprawić działalność układu nerwowego.

Olej cedrowy

Uzyskiwany poprzez tłoczenie na zimno nasion cedrów syberyjskich. Delikatny smak, nadaje się do picia na surowo. Będzie poprawiał pracę naszego żołądka i całego układu pokarmowego, dlatego cenny będzie w przypadku niestrawności.

Olej z awokado

Tłoczony na zimno ma ciemnozieloną barwę i smak zbliżony do oliwy. Bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej jest stosowany również jako dodatek do sosów, sałatek i do pieczenia. Nie tylko źródło cennych kwasów tłuszczowych, ale również lecytyny. Związek ten odpowiada za budowę komórek mózgu.

Olej sezamowy

Otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno ma charakterystyczny ciemnobrązowy kolor oraz mocny aromat. Popularny w kuchni azjatyckiej. Ma działanie rozgrzewające oraz oczyszczające. Badania pokazują, że zmniejsza ciśnienie krwi, pozwala zmniejszyć dawkę leków.

Jak przechowywać oleje

Wszystkie oleje roślinne należy chronić przed światłem, które będzie niszczyć właściwości. Najmniej trwałe są te tłoczone na zimno. Szkodzić będzie im ciepło. Kilka stopni to zawsze najlepsza idealna temperatura dla olejów. Oleje tłoczone na zimno najlepiej kupować w małych opakowaniach i dość szybko będzie się je zużywać.

Olej ryżowy

Ma zawsze delikatny, słodkawy posmak migdałów. Idealny do dressingów, sałatek czy smażenia. Niezwykle popularny w Azji, ponieważ ma łagodny smak i nie niszczy smaku tych potraw jakie będziemy chcieli spożywać.

Olej kukurydziany

Tłoczony na zimno, pomarańczowy lub czerwonawy, rafinowany jasno albo ciemno żółty. Ze względu na dużą zawartość kwasów wielonienasyconych nie będzie nadawał się do smażenia. Może być używany do produkcji majonezu jako dodatek do sałatek, surówek czy gotowania.

Olej żurawinowy

Olej otrzymany jest w wyniku tłoczenia na zimno żurawin wielkoowocowych. Ma specyficzny aromat najlepsze na surowo. Zawierają około 65 procent niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy, do tego również witaminy E, fitosterole, dodatkowo liczne składniki mineralne.

Olej konopny

Otrzymywany jest z tłoczonych na zimno nasion konopi. Ma zieloną barwę i lekko gorzki smak i zapach. Doskonały dodatek do ziemniaków, kasz i surówek.

Olej z pestek winogron

Żółtozielony albo zielonkawy olej doskonały jako dodatek do sosów oraz dressingów i sałatek, jest to jedno z bogatszych źródeł kwasów linolowych i witamin E.

Olej śliwkowy

Pozyskiwany z pestek śliwki węgierki. charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem, nadaje się do zastosowania w kuchni. bardzo popularny we Francji i we Włoszech.