Strona główna > Olej konopny w kosmetykach > Olej konopny w kosmetykach

Olej konopny w kosmetykach

Konopie siewne „Cannabis sativa” już przez tysiące lat używane były do produkcji różnorakich elementów między innymi papieru, lin czy płótna malarskiego. Wiele lat temu nieliczni kojarzyli konopie z podgatunkiem indyjskim, z którego otrzymuje się marihuanę oraz haszysz. Konopie siewne były głównie rośliną włóknistą oraz olejową. W medycynie ludowej oleju tego używano jako środka łagodzącego zmiany skórne. W wyniku kampanii przeciw konopi indyjskiej spowodowanej jej wysoką zawartością składników narkotycznych olej ten został w jakieś mierze zapomniany a jego zastosowanie na przestrzeni kolejnych lat ograniczone zostało do przemysłu chemicznego.

Najlepszej jakości olej konopny znajduje się w sklepie internetowym Natura i Ja

Olej konopny - zastosowanie 

Dziś olej konopny przeżywa drugą młodość a uprawa konopi siewnej jest wspierana w Polsce przez środki z UE. Konopie te nie mają nielegalnych zastosowań i są uprawiane w celach komercyjnych. Mogą mieć maksymalnie 0,3% THC przez co nie będą one przydatne do tworzenia narkotyków, ponieważ tego składnika psychoaktywnego praktycznie tam nie będzie. Nierafinowany olej z konopi uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion pozyskiwanych z certyfikowanych upraw.

W medycynie ludowej używano tego oleju jako środka, który może odpowiadać za łagodzenie zmian skórnych. W wyniku kampanii przeciw konopi indyjskiej jest spowodowana wysoką zawartością składników narkotycznych. Olej ten został mocno zapomniany, a jego zastosowanie na przestrzenie ostatnich lat ograniczyło się do przemysłu chemicznego. Dziś olej konopny zaczyna przeżywać swoją drugą młodość a uprawa konopii siewnej jest wspierana w Polsce przez środki z UE. Konopie te nie będą miały nielegalnego zastosowania i będą one uprawiane w celach komercyjnych. W związku z tym, że mają niski poziom THC nie będzie tam działania narkotycznego i dlatego właśnie będzie to środek całkiem bezpieczny.

Nierafinowany olej z konopi

Uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion, które pozyskuje się na certyfikowanych upraw. Ma charakterystyczny korzenno – orzechowy zapach i zielonkawy kolor. Nierafinowany olej z konopi uzyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion pozyskiwanych z certyfikowanych upraw. Olej z konopi ma około 75% niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym przede wszystkim kwas linolowy oraz alfa linolenowy.

Charakteryzuje go idealna proporcja kwasów omega 6 oraz omega 3. Optymalny zakres prawidłowego metabolizmu lipidów w organizmie człowieka. Zawiera również około 4% kwasu gamma – linolenowego, 6% kwasu palmitynowego, 25% kwasu oleinowego i inne kwasy. Skład wzbogacający przeciwutleniacze i bardzo cenne proteiny, aminokwasy, karoten i bardzo liczne składniki mineralne oraz witaminowe cenne dla naszego zdrowia. Zawiera wiele cennych substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjny, antyseptyczny oraz fotoprotekcyjny.

Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry. Uznany za jeden z najlepszych olejów nawilżających oraz olejów suchych ze względu na szybkość wchłaniania oraz brak pozostawienia na powierzchni skóry tłustego filmu. Utrzymuje skórę w dobrej kondycji czy zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry dzięki zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych, które są prekursorami hormonów miejscowych. Znacznie niweluje świąd u alergików.

Nienasycone kwasy tłuszczowe pozwalają utrzymać naturalną odporność na działanie czynników zewnętrznych. To kwasy uzupełniają braki w komórkach, dzięki czemu funkcje ochronne naskórka są zachowane i będzie on uszczelniony. To dzięki niemu będzie można skutecznie poradzić sobie również z cerą tłustą.