Strona główna > Olej konopny w kosmetykach > Olej konopny jako kosmetyk pielęgnacyjny

Olej konopny często budzi dość niepokojące skojarzenia, nie można jednak nie dostrzec tego, że coraz częściej mówi się o nim jako o prawdziwym pielęgnacyjnym hicie. Warto zatem zadać sobie pytanie o to, jakie ma właściwości i w jaki sposób korzystać z niego w domowej pielęgnacji.

Jeśli mówimy o naszych pierwszych skojarzeniach z konopiami, nie możemy nie zauważyć, że wcale nie wiążą się one z urodą. Wypada zatem podkreślić, że olej konopny, który jest wykorzystywany w kosmetyce wcale nie pochodzi z konopi indyjskich, a więc tych, które posiadają właściwości kosmetyczne. Odpowiadają za niego konopie siewne. Najbardziej wartościowy okazuje się być olej tłoczony na zimno, a więc w temperaturze, która nie przekracza 40 stopni Celsjusza, olej konopny nie powinien być też rafinowany.

Najlepszej jakości olej konopny znajduje się w sklepie internetowym Natura i Ja

Charakterystyczny jest dla niego żółto-zielony kolor i nazwa, która zgodnie z oznaczeniami INCI INCI to Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil. Znajomość tej ostatniej przynosi szereg korzyści, warto więc poszukiwać jej na etykietach. Same konopie siewne pochodzą z Azji Środkowej i są wykorzystywane już od stuleci. Ich włókna były stosowane w procesie produkcji papieru, a olej wykorzystywano między innymi po to, aby łagodzić niepożądane zmiany skórne. W Europie konopie siewne przez długi czas nie cieszyły się powodzeniem, do niedawna można było więc usłyszeć przede wszystkim o ich zastosowaniu w przemyśle chemicznym, gdzie były wartościowym składnikiem lakierów oraz farb. Trudno się jednak temu dziwić, konopie siewne przez przypadek stały się bowiem ofiarami kampanii, która została wymierzona przeciwko konopiom indyjskim.

Olej konopny zbiera dziś słowa uznania między innymi dlatego, że znajduje się w ścisłej czołówce wśród tych olejów roślinnych, które posiadają walory pielęgnacyjne. Nie może być jednak inaczej, skoro w niemal 80 procent składa się on z NNKT, w tym zwłaszcza z kwasu linolowego i kwasu linolenowego. Co więcej, mają one idealne proporcje, gdy bowiem analizujemy stosunek kwasów omega-6 do omega-3, wynosi on 3:1, co jest wartością w szczególny sposób pożądaną.

W oleju konopnym możemy znaleźć również kwas oleinowy i palmitynowy, aminokwasy, minerały, witaminy, karoten, fitosterole oraz fosfolipidy. Okazuje się przy tym, że to prawdziwa skarbnica substancji biologicznie czystych mających właściwości przeciwzapalne, regeneracyjne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Gdy mówimy o właściwościach pielęgnacyjnych oleju konopnego, naszym problemem okazuje się przede wszystkim wymienienie każdej z nich. Na pierwszy plan wysuwa się to, że może on szybko się wchłaniać, warto jednak docenić także brak tłustego filmu na skórze.

Może być stosowany bezpośrednio na skórę w swojej czystej postaci, niejednokrotnie pojawia się jednak również jako jeden ze składników kosmetyków, w tym zwłaszcza w rozwiązaniach przeznaczonych dla tak zwanej skóry z problemami oraz tych, które są wykorzystywane w procesie pielęgnacji niemowląt oraz małych dzieci. Można dodawać go zarówno do balsamów do ciała, mydeł oraz kremów do twarzy, jak i do kosmetyków przeciwsłonecznych, na uwagę zasługuje przy tym to, że nie ma takiego rodzaju skóry, któremu nie byłby on w stanie pomóc.

Można na niego liczyć między innymi wtedy, gdy liczymy na skuteczny kosmetyk odbudowujący uszkodzenia, do których dochodzi w cemencie międzykomórkowym. Skóra nie musi dzięki temu tracić wilgoci, a i naskórek traci swoje właściwości ochronne. Warto wspomnieć też o zawartości NNKT, te bowiem powalają na zwiększenie odporności skóry na działanie czynników zewnętrznych takich, jak wiatr, słońce oraz mróz.

Zobacz również